Høringssvar til kommuneplanen
Der mangler fokus på naturen i kommuneplanen for 2020 til 2032Danmarks Naturfredningsforening Silkeborg
12. oktober 2020
Kommuneplanen for 2020 til 2032
DN Silkeborg giver her sine kommentarer som høringssvar til Kommuneplanen for
2020-2032.
Indledning: Generelt vil vi gerne rose byrådet og forvaltningen for de mange positive formuleringer i Kommuneplanen omkring natur og miljø. Men ord gør det ikke alene. Vi forventer, at de bliver omsat til konkrete hensyn og tiltag i den fysiske planlægning.
Vores tidligere høringssvar til Kommuneplanen 2017-2028 er fortsat gældende, da disse holdninger og bemærkninger afspejler vores generelle tilgang til kommunens udvikling. Det nye høringssvar er et udtryk for, hvad vi mener, der bør lægges større vægt på i den kommende Kommuneplan. Det er også et forslag til, hvordan vi mener, planen kan forbedres.
Kommuneplanen lægger for stor vægt på planlægning, som tilgodeser biler og boliger fremfor natur
Hvis tabet af natur og biodiversitet skal stoppes, så kræver det, at der planlægges plads til naturområder, og at der tages langt mere hensyn til eksisterende natur. Vi kan desværre se, at der jævnligt etableres eller ønskes etableret boliger i ubeskyttet skov og naturområder eller på marker, der i stedet burde planlægges som en del af små og større naturområder. Er der først etableret boliger eller veje, så er arealerne for evigt tabt til menneskelig brug.
Jo flere, der flytter til kommunen, jo større bliver presset på det åbne land og den eksisterende natur, og jo vigtigere er det at tænke naturen helhjertet ind i planlægningen. Hvis det ikke skal tippe i negativ retning for både natur, eksisterende borgere og tilflyttere, så kræver det, at der aktivt planlægges, hvor der skal være natur, ellers vil byggeri og veje bid for bid sætte sig tungt på arealerne.
Sejs-Svejbæk er et eksempel på et område, hvor det er ved at komme ud af kontrol, og hvor der nu planlægges boliger i et planmæssigt ubeskyttet skovområde i Linå Vesterskov til trods for, at der har været skov længe. At bygge ind i eksisterende skovområder er i direkte modstrid med at beskytte den eksisterende natur og vores nationale målsætning om at få mere skov i Danmark. Skov med alder har en langt større værdi end nyplantet skov. Det samme med de mange små udstykninger i området, der over tid opsplitter og forringer naturen og naturoplevelsen for os mennesker.
Derfor kræver det langt større fokus på, hvor der skal være natur, og her er Kommuneplanen et vigtigt værktøj til at pege på arealer, der skal være en del af de kommende års naturnetværker. Det, mener vi også, vil gøre kommunen langt mere attraktiv for nuværende og kommende borgere. Coronakrisen har sat en tyk streg under behovet for natur, hvilket Kommuneplanen bør afspejle.
Plads til natur har også betydning i forhold til, hvordan man håndterer de større mængder vand, der skal igennem vores ådale, eksempelvis Gudenådalen. Marker og boligområder holder som bekendt dårligt på vandet. Hvis oversvømmelserne skal begrænses, kræver det mere plads til natur.
Mere natur understøtter visionen om, at Silkeborg skal være Danmarks Outdoor Hovedstad
Mere natur understøtter også Silkeborg Kommunes vision om at være Danmarks Outdoor Hovedstad. Set i det lys kan ny og bedre beskyttelse af eksisterende natur være en god investering ikke kun for naturen, men også i branding af kommunen som en kommune, der handler på naturens præmisser.
Punkt med natur mangler for de enkelte områder i Kommuneplanen
Når man går ind under de enkelte områder, kan man vælge forskellige punkter: Boligområde, Centerområde, Landområde, Område til offentlige formål, Rekreativt område samt Teknisk anlæg. Men der er ikke et punkt, hvor der står Natur. Under punktet Natur kunne der med fordel ligge områder, der er planlagt til at udgøre fremtidens naturområder, så de ikke pludselig bliver udlagt som boligområder.
Som et andet eksempel på et område, hvor naturen heller ikke er tænkt ind i planlægningen, er Voel. Her planlægges kun veje og boliger, men ikke tilstrækkelig med plads til ny natur. Her var det oplagt at planlægge et sammenhængende naturnetværk med afsæt i eksisterende natur rundt om byen og måske med et sammenhængende stisystem.
Vi vil anbefale, at der omkring alle byerne ses på, hvor der skal være natur og ikke kun boliger og veje.
Reduktion af støj fra industri og veje
I de senere år har der været et stigende fokus på, hvor skadelig støj er. Vi vil derfor opfordre til, at der arbejdes langt mere aktivt med at nedbringe støjen fra både virksomheder og veje i Kommuneplanen. Motorvejen er en udfordring, men andre nye veje belaster også. En del af naturoplevelsen er også at opleve støjfrie naturområder. FDM Jyllandsringen er et eksempel på et teknisk anlæg, der har en meget problematisk placering og derfor rammer store natur- og boligområder med støj. Ligesom forurenende virksomheder flyttes væk fra boligområder, så bør støjende virksomheder også reducere deres støjbidrag eller flyttes væk fra boligområder. Efter vores opfattelse skal der ikke bygges boliger omkring eksisterende forurenende virksomheder eller støjende anlæg, som det har været praksis i forgangne tider. Kommuneplanen bør aktivt fremme, at problematiske virksomheder udfases eller får en ny og mere hensigtsmæssig placering.
Kommunen bør have en høj målsætning om, at stilleområdernes udbredelse øges og belastningen af eksisterende boligområder begrænses – dette vil igen understøtte ønsket om at være Danmarks Outdoor Hovedstad.
Kommuneplanen bør ikke konflikte med natur og beskyttelser
Silkeborg kommune bør gennemgå Kommuneplanen for projekter, der konflikter med diverse beskyttelser og eksisterende ubeskyttet natur. De væsentligste er: Fredninger, §3-arealer, beskyttelseszoner omkring gravhøje, geologiske interesseområder, spredningskorridorer, å- og søbeskyttelseslinjer, fredskov og ubeskyttet skov og natur.
Ingen har glæde af en Kommuneplan, som vil skabe konflikter i en række sager. Sager, som reelt vil være ugennemførlige, fordi de er i strid med lovgivningen, og derfor vil blive påklaget.
Kommuneplanen kan ikke gøre alle tilfredse, men de åbenlyst mest problematiske sager bør tages ud af Kommuneplanen.
Herunder følger eksempler fra Kommuneplanen, hvor vi gerne ser ændringer eller justeringer
1. 36-B-25. Boligområde ved Linå Vesterskov. Området bør tages helt ud af Kommuneplanen, da det i dag udgør skov og ligger som en del at det særligt værdifulde landskab. Det strider derfor mod både landskabs- og naturhensyn.
2. Område 36-B-37 v. Brassøvej. Forslaget strider imod søbeskyttelseslinjen.
En mulig bebyggelsesprocent på 50 vil få området til at afvige fra de omkringliggende ejendomme og modvirke formålet med søbeskyttelseslinjen, som sikrer søer som værdifulde landskabselementer og som levesteder og spredningskoridorer for plante- og dyreliv. Vi forstår ikke, at der kan tillades tæt-lave boliger på en enkelt byggegrund i Sejs. Det nuværende parcelhusområde sikrer en god oplevelse af søen og det omgivende landskab.
Såfremt man holder sig til den foreslåede grundstørrelse på 250m2, kan der blive plads til 5 rækkehuse i 2 etager på den 1750m2 store grund. Det vil dominere fuldstændigt og ændre den landskabelige opfattelse af søbredden.
3. 36-B-41. Nyt boligområde ved Sindbjerg Mosevej. Det er en meget dårlig idé at inddrage Sindbjerg Mosevej i byzone. Det er meget vigtigt at friholde dette område fra yderligere bebyggelse, fordi det er en fantastisk landskabelig oplevelse at kunne bevæge sig gennem Nordskoven inde fra Silkeborg forbi det foreslåede område ved Sindbjerg Mosevej og ud på Sejs Hede og slutte af ved Borgdalsvej, uden at der er nogen nævneværdig bebyggelse. Det er en unik situation, som understreger Silkeborgs værdier som outdoor hovedstad. Der er en klar adskillelse mellem by og land. Bebyggelsen ved Sejs er klart afgrænset af jernbanen. Hvis man laver et nyt boligområde ved Sindbjerg Mosevej, får man ødelagt denne klare adskillelse mellem by og land.
Dybdalen og Hårupvej. Udvidelse af vejene bør tages ud af planlægningen, da trafikken er begrænset, og fordi det ikke er den direkte adgangsvej til ringvej og motorvej. Selvom der tidligere har været en plan om et ringvejsystem, så mener vi, at udviklingen har overhalet behovet. Vejen vil øge støjen og belaste rekreative områder, eksempelvis golfbanen. Det er en stor udgift at ændre veje og etablere nye, og vi mener, at midlerne er bedre brugt andre steder.
Midlerne bør alene fokuseres på etablering af en dobbeltrettet cykelsti, evt. med lidt afstand til vejen. En dobbeltrettet cykelsti kan langt lettere tilpasses landskabet og begrænser indgrebet i landskabet. Her er DN åben overfor en placering lidt inde i fredningen, så cyklisterne kommer længere væk fra vejen og trafikken. En dobbeltrettet cykelsti vil kunne kobles sammen med Banestien ved Resenbro og Borgdalsvej (etableret i 2013) i den anden ende, der også er en dobbeltrettet sti. Det vil give et ensartet cykelstisystem fra Silkeborg til Resenbro og videre til Sejs-Svejbæk.
5. Tilslutningsvej til Jyllandsringen mod Hårup. Muligheden for en ny vej bør udtages af Kommuneplanen. Den er problematisk i forhold til fredningen af Dalene Ved Resenbro, og på det netop afholdte fredningsmøde kom det frem, at Jyllandsringen ikke har planer om at benytte vejen, fordi de har renoveret deres eksisterende indgangsparti. Forslaget om en ændret vejadgang skaber usikkerhed og stor frustration hos naboerne.
Vi foreslår, at denne passage fra Kommuneplanen slettes: ”samt etablering af en ændret vejadgang til anlægget fra Hårup i forbindelse med en eventuel fremtidig lokalplanlægning”
Fordelingsvej syd om Voel mellem Resenbrovej og Højgårdsvej. Denne vej bør tages ud af Kommuneplanen, fordi den er unødvendig og vil gå gennem natur, tæt på gravhøje og gennem det udpegede geologiske interesseområde. Området er et eksempel på et af de steder, som i stedet burde udpeges som muligt naturområde.
Strukturplan Eriksborg. Området op til Gødvadfredningen bør udformes, så det ikke skæmmer oplevelsen af landskabsfredningen.
Øvrigt: Ovenstående punkter skal ikke tages som udtryk for, at der ikke også er andre ting, vi gerne ser ændret/justeret i Kommuneplanen.
Vi takker Byrådet for Kommuneplanen, og vi ser frem til den endelige Kommuneplan med håb om, at vi vil kunne se vores bidrag til den.
Med venlig hilsen
Danmarks Naturfredningsforening Silkeborg
Formand
Pernille Ingemann